ReflexMed Blog

Sváb kovászos uborka

Elkészítés:

Végy 1 nagy uborkásüveget. Az uborkákat alaposan meg kell mosni. Középen bevágni. Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. /Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra. A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad, és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital. / Erre pakolom a megmosott és felhasított uborkát, amelyet aznap reggel /! / szedek le, mert csak akkor lesz ropogós. A tetejére szintén karikára vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok. Legfelülre jön még 1 csokor kemény szárú kapor, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt. Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral letakarom, 3-5 nap múlva csodát tálalhattok a családnak. Új fokhagyma, egy kis torma, és 10-20 meggyfa levél is kerülhet bele.

Miért olyan egészséges a kovászos uborka?

  • Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosok és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok (pre- és probiotikumok) révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését, igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.
  • Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.
  • A mikrobiomot, tehát a bélflóra baktériumközösségét ma már sok orvos és tudós kutatja és meglepő megállapításokra jutnak. Úgy tűnik, hogy tényleg a belünkben van a második agyunk, ami arra utal, hogy a bél és az agy kommunikál egymással. Ezt a jótékony és nagyon intelligens bélflórát a fermentált ételekkel „etethetjük”, támogathatjuk.

Különösen az alábbi betegségekben érdemes rendszeresen fogyasztani:

  • bélbetegségek (székrekedés)
  • allergia
  • Candida-fertőzés
  • gombás fertőzések
  • legyengült immunrendszer
  • szorongás, depresszió.

Savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, növekedni, így a fermentációs folyamat kiváló, természetes tartósítást eredményez.

Mizséry Cintia vagyok,

Gyógymasszőr, természetgyógyász, reflexológus és fitoterapeutaként alkalmazom a régi népi gyógyászat módszereit, de fontosnak tartom beépíteni a terápiába a legújabb kutatások eredményeit is.

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

Mizséry Cintia vagyok,

Gyógymasszőr, természetgyógyász, reflexológus és fitoterapeutaként alkalmazom a régi népi gyógyászat módszereit, de fontosnak tartom beépíteni a terápiába a legújabb kutatások eredményeit is.

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük