Otthon elkészíthető természetes, ingyenes pre- és probiotikum a házi csalamádé és a só nélküli savanyú káposzta.
A bélflóra számára jótékony tejsav baktériumokon kívül, az alábbi vitaminokat tartalmazza:
-20x több C vitamin mint a friss káposztában,
- A, B1, B2, B3, B6 ,U vitamin /fekélyellenes hatású/
-Cholin /zsírégető hatású/ - Szelén /Immunerősítő/
- Indító káposztalé készítése:
A káposztát apróra reszeljük káposztareszelőn de kényelmesebb aprítógépet használni, 5l-es befőttes üvegbe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Meleg, sötét, helyen 2-3 napig érleljük, naponta fa vagy műanyag kanállal felkeverjük. 3 nap múlva leöntjük a levet, a káposztát kidobjuk. Az így elkészített káposztalé lesz az indítónk, ezzel fogjuk savanyítani a csalamádét és a káposztát. - Só nélküli káposzta savanyítás.
A káposztát lereszeljük vagy aprítjuk, ráöntünk annyi vizet és 1 dl indító káposztalevet, hogy ellepje, 2-3 napig meleg, sötét helyen érleljük. Leszűrjük, a levét fogyasztjuk. Tisztító kúrát is végezhetünk vele, ha délelőtt vagy pár napig csak ezt isszuk.
Vagy csalamádét is készíthetünk. 5 l-es befőttes üvegbe mindenféle zöldséget dobunk feldarabolva /hagyma, fokhagyma, alma, káposzta, répa paprika,stb……./ Hozzáteszünk még 1 ek. sót, 1 ek. cukrot ízlés szerint fűszereket. Én szemes borssal, koriandermaggal és mustármaggal készítem. Ráöntünk annyi vizet és 1 dl indító káposztalevet, hogy ellepje, 3-4 napig meleg helyen érleljük, aztán 1 l-es üvegekbe kiadagoljuk és hűtőben tartjuk fogyasztásig. Nagyon finom és egészséges adalékanyag mentes savanyúságot kapunk.
A tejsavbaktériumok, vagyis laktobaktérumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki a hatásukat, ugyanis a stressz, a fertőzések vagy az antibiotikum-kúrák után segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt.
Az igazi titok azonban mégsem ebben rejlik, hanem a magas rosttartalomban. Egyrészt a rostok bacibölcsők, amiben a jó baktériumok meg tudnak tapadni, másrészt a rostok úgynevezett nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok tulajdonképpen kefeként működnek a bélben. Minden oda nem illő salakanyagot segítenek kipucolni. Mindemellett megkötik a vizet, így azt a vastagbél nem tudja felszívni, hígul a béltartalom. Így a savanyú káposzta fogyasztásával rendszeres és jó állagú székletre is számíthatunk.
A savanyú káposzta-léből már napi 1 dl elfogyasztása is erősíti a bélflórát, rendbe hozza az emésztési panaszokat és megsemmisíti a káros baktériumokat, a májat is tehermentesíti.
Jó egészséget